Referat Roskilde I mod Hillerød III - søndag d, 18/11.

Sidste søndag var vi værter for holdkamp i mesterrækken mod Hillerød III, der havde et par forstærkninger på de øverste brætter. 

Først færdig var Lasse med en remis i en kongeinder, hvor hvid spillede Lg5 og tidligt f4. De så kompliceret ud - og før komplikationerne for alvor foldede sig ud, så kom hænderne over brættet.

Søren spillede i den anden ende af holdet - og modtaget Dronningegambit kom vist aldrig rigtigt over remis-grænsen efter, at sort tidligt fik gennemført e5.


Henriks modstander spillede både Najdorf og Dragen - og det går normalt for langsomt. Men samtidig blev rokaden undladt, og det kan give lidt udfordringer med at få låst angrebsmissilet på målet. Pludselig var der en kombi - og Henrik siger, som bekendt, aldrig nej tak til en officer.

 
John havnede i et slutspil med T+S mod T+L og havde selv 3 bønder på K-fløjen mod modstanderens 2 på K-fløjen og en dejlig fri-basse på D-fløjen. Ikke umiddelbart opløftende - og det var da også med nogen bekymring, at jeg fulgte partiet. Men hvor Henrik havde udfordringer med at få låst missilet på Knud, så havde John det modsatte. Det må have blinket, dyttet og alt mulig andet for bondefremmarch, kombineret med baglinje-problemer og en livlig springer gjorde livet surt for de hvide ambitioner om bondeforvandling på D-fløjen.  0-1
 
Preben Larsen sad i modsatte hjørne - og jeg nåede ikke rigtigt at opfatte så meget af partiet, men modstanderen afleverede materiale - og det oven i købet uden "Larsen" kom i de sædvanlige tidnød-udfordringer.
 
Af "Løverne" klarede Jørgen sig bedst. Åbningen var skarp - og der lurede hele tiden afbytninger, bondetab og stillingsmæssig ruin. Jørgen balancerede fint på knivsæggen, og spillede med overbevisning i overgangen fra åbning til midtspil. Så var der en kombi - og 1-0. Preben havde længe initiativ med forbundet mer-fribonde og løber mod springer. Modstanderens hyp hoppede og dansede, og pludselig forsvandt merbonden. Der var stadig fordel - så røg der et tårn og dermed også partiet.
 
Undertegnede førte de hvide klodser i Slaver i en variant, som jeg har spillet et hav af gange med Mølleren i lyn. Jeg havde initiativet det meste af vejen, men computeren siger, at jeg valgte forkert, da det skulle afgøres. Officer for 2 og efterfølgende 3 bønder var ikke vejen til gevinst. Min modstander tilbød og jeg accepterede. Computeren var efterfølgende enig med en stillingsvurdering på 0,0.
 
Samlet 5½-2½ til os. Doktor Elo siger ca. 6-2 - men der var dog alligevel tale om en vis oprejsning efter 1. rundes nederlag til Allerød II.
 
Referat Roskilde II mod Espergærde I:
 
Holdskak mod Espergærde giver for os gamle knage masser af minder fra fortiden - både drabelige divisionsopgør og ditto klubmatcher over 50 partier eller så. Det var dengang Roskilde og Espergærde hørte til landets største klubber med 120-130 medlemmer. 
 
Undskyld Espergærde - men det her var noget mindre prætentiøst! Og alligevel ganske spændende for de deltagende!
 
På bræt 4 førte Kurt de hvide klodser - og i en Drage i forhånden spillede sort tidligt e4. Sorts dronning blev efterladt alene på baglinjen kun dækket af Sc6. Småkage - Kurt klaskede springeren med sit ene tårn - og dronningeafbytning ville føre til mat i bunden, hvis sort slog tårnet på c6. Sort flyttede dronningen - og Kurt var en ren officer oppe - 1-0. Indtil...jeg kiggede på Kurts bræt igen, og så at modstanderen havde stillet en fælde, hvis Kurt spillede Sd4. Jeg koncentrede mig igen om mit eget parti - indtil der blev småmumlet og - og -snakket fra Kurts side. Kurts dejlig mer-springer stod ved siden af brættet - og selvom Kurt fortsatte, så ebbede det ud i remis.
 
Jørgen på bræt 8 spillede som dagens verdensstjerner - e4 efterfulgt af langsom opbygning. Inden det blev rigtigt spændende blev fredspiben fundet frem.
 
Modsat var det med Helge, der spillede et kompliceret parti med masser af trusler. Pludselig forsvandt et tårn, da der ikke kunne slås igen pga. trussel mod kongen. Helge kæmpede mod overmagten - og pludselig fik han modstanderens dronning for en officer. Modstanderen havde angreb mod Helges konge - og det bølgede frem og tilbage. Til slut blev det Helges dronning mod modstanderens 2 tårne og en 2-4 bønder på hver side. Remis var et rimeligt udfald - også selvom uglerne mente, at Helge havde gevinst til sidst.
 
Også Rasmus formåede at spille et superkompliceret parti. Det meste af vejen i underkanten - efter at springeren kom til h5 i en konge-inder-Sämisch. Modstanderen spillede Sg-e2, og så havde Rasmus spildt et par tempi. Rasmus fik kæmpet sig ind i et tårnslutspil, hvor modstandren havde fjern mer-fribonde. Rasmus havde styr på teknikken - og der var ingen slinger i valsen til remis!
 
Arne havde et fint parti-oplæg - og var godt med undervejs. Men efterhånden fik modstanderen kontrol med en afgørende merbonde. 0-1
 
Martin spillede Katalansk - men det gik ikke som ønsket. Stillingen var længe kritisk - og modstanderen kunne flere gange have fremtvunget remis. Forståeligt nok blev der gået efter gevinsten, men Martin lægger sig som bekendt ikke ned - bare fordi han står næstbedst. Til sidst var der en kontra - og den blev udnyttet med vanlig sikkerhed.
 
Ebbe var presset i en Maroczy i åbningen. Herefter begyndte de at spille, og Ebbe fandt en god plan. Det gav en solid merbonde, og længe var der fordel. I tidnød var det vanskeligt at konvertere - og til sidst var det 2 mod 1 bønder på dronninge-fløjen i tårn-slutspil. Det kunne næppe vindes. ½-½
 
Undertegnede var sort i en Lb5-sicilianer. Det var længe med gensidige chancer. Hvid truede på kongefløjen, mens jeg arbejdede på at få åbnet dronningefløjen. Det sidste lykkedes bedst - og min modstander gav en bonde for at slippe til et slutspil med springer mod løber og 4 bønder mod 5. Det endte hurtigt med, at løberen dominerede - og derfor kunne jeg sætte den afgørende kongevandring ind.
 
Samlet 4½-3½ til os - og den første sejr i A-rækken i nogen tid! 
 
Alt godt
Jens 
Roskilde Skakklub
Vestergade 17
4000 Roskilde

mail : jebh2505@live.dk
tlf : 24681812
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.